Telefonu yılda bir kez şarj etmek yeterli olacak

ODTÜ Araştırmacılarından Cep Telefonlarını Yılda Bir Kez Şarj Edebilecek Yenilikçi Bir Buluş

ODTÜ’lü araştırmacılar, insan beynindeki hafıza ve işlem birimlerinin entegrasyonundan ilham alarak geliştirdikleri mikroelektromekanik sistemli (MEMS) nöristör aygıtıyla cep telefonlarının şarj süresini bir yıla çıkarmayı amaçlıyor.

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Bayram ve araştırma görevlisi Berre Vize, ULTRAMEMS Araştırma Laboratuvarı’nda “MEMS Nöristör” projesini yürütüyor. Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Prof. Dr. Barış Bayram, nöromorfik işlemci bileşeni aygıtı MEMS nöristörün, insan beynine benzer şekilde bilgi işleme kapasitesi sağlayarak elektronik cihazların performansını artırdığını belirtti.

Bayram, “İnsan beyni 25 watt enerji tüketirken, en güncel işlemcilerle aynı işlemleri yapmak için 25 megawatt enerji gerekebilir. Bu nedenle enerji verimliliği açısından hafıza ve işlemcilerin entegre olması önemlidir.” dedi.

Bayram, MEMS nöristörlerin kullanılmasıyla cep telefonlarının yılda bir kez şarj edilmesinin mümkün olabileceğini vurgulayarak kişisel verilerin korunumu açısından da bu teknolojinin önemli bir kazanım sağlayacağını belirtti.

Gelecek için umut vaat eden bu teknoloji aynı zamanda enerji tüketimini azaltarak çevre dostu bir yaklaşım sunmaktadır. Özellikle yapay zeka sistemlerinde enerji tüketiminin azaltılmasıyla dünyanın ısınma etkisi de azalabilir.

Prof. Dr. Bayram, yerli ve milli MEMS nöristör buluşunun dünya çapında bir devrim yaratacağını ve küresel şirketlerle işbirliği yaparak teknolojinin daha geniş kitlelere ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Berre Vize ise MEMS nöristörün güvenilirlik ve endüstriyel kullanım gibi alanlarda ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, teknolojinin farklı sektörlerde devrim yaratabileceğini dile getirdi.

“MEMS nöristör, yapay zeka sistemlerine hızlı ve verimli bir şekilde bilgi işlem sağlayarak birçok sektörde devrim yaratabilir. Bu alandaki liderliğimizi sürdürmek için daha fazla çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuşan Vize, yaptıkları buluşun Türkiye’yi küresel arenada teknolojinin öncüsü yapabileceğine inandıklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir