ÇİĞDEM YILMAZ- Çoban sıkıntısı hayvancılık sektörünü zorlamaya başladı. İnternet sitelerindeki “Çoban arıyorum” ilanlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Yetiştiriciler, çoban bulmadıkları için hayvancılığın bitme noktasına geldiğinden yakınıyor.
Erzurum’da yaşayan Doğan Gülcü, 500 koyununu güdecek bir çoban aradığını ancak bulmadığını söylüyor. Özellikle son birkaç yıldır çoban bulmakta zorlandıklarını söyleyen Gülcü, “Hayvancılık bitme noktasına gelmiş durumda. Yüksek maaş vermemize rağmen çoban bulmakta zorlanıyoruz. 5 ay için 300 bin TL ayda 60 bin TL’ye denk geliyor. Yeme içme, ayakkabı, çorap ve iç çamaşırı da alıyoruz ama buna rağmen bu fiyata çoban yok. Bulamayınca da sosyal medyada çoban ilanı verdik. İnsanlar herhalde çobanlığı kendilerine layık görmedikleri için tercih etmiyor. Tanıdığım insanlar asgari ücrete günde 6 gün bulaşık yıkmayı kabul ediyor ama çobanlık yapmak istemiyor. Eskiden çobanlar derdi, ‘Seneye kimseyi bulmayın yine biz geleceğiz’ ama şimdi biz yalvarıyoruz ki insanlar gelip çalışsın” diye konuştu.
‘HAYVANCILIĞI BIRAKACAĞIM’
Ankara’da yaşayan Hamza Yılmaz da, 300 küçükbaşına bir aydır çoban aradığını belirterek şunları dedi: “Yer, yeme içme, gerekirse kıyafet ve 35 bin TL maaş ama çoban yok. Tam bir aydır çoban arayışımız devam ediyor. Böyle devam ederse mecbur hayvancılığı bırakacağım. Çalıştıracak kişi bulamıyoruz.” Erzincan’da çoban bulamadığını belirten İbrahim Çiftçi, “40 büyükbaş hayvan için 45 bin TL maaşa çalışacak insan yok. Çobanlığı kimse beğenmiyor. Böyle olunca insanlar, yabancı çoban çalıştırıyor ama biz yabancı çalıştırma taraftarı da değiliz. Kendi insanımız çalışsın istiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde insanlar çoban bulmadığı için kaçak Afgan çalıştırıyor” diye konuştu.
‘2 AYDIR ARIYORUZ, BULAMIYORUZ’
Sivas’ta 430 küçükbaş hayvanı bulunan Ali Mutlu da “Yaklaşık 2 aydır çoban arıyoruz ama ne yazık ki yok. Birçok yere haber saldık, sosyal medyada bir paylaştık ama şimdiye kadar arayan olmadı. Yeme içme konaklama bize ait, 38 bin TL maaş veriyoruz ve kıyafetine de kadar da biz alıyoruz, burada kaldığı sürece tek kuruş masrafı da olmuyor” ifadelerini kullandı.
KAÇAK İRANLI ÇOBANLAR SINIR DIŞI EDİLDİ
Hakkâri’de çoban bulamayan besiciler çareyi İran’ın Urmiye kentinden çoban getirtmekte buldu. Yüksekova’nın Karabey köyünde 5 besici, Urmiye’den 7 bin hayvanlı sürüyü otlatmak üzere 5 çoban getirtti. Ancak çalışma izinleri ve sigortaları olmadığı gerekçesiyle her birine 8’er bin lira ceza kesilen çobanlar İran’a deport edildi. Sürü sahiplerinden Mehmet Salih Alaca “Çoban bulamıyoruz. Biz de Urmiye’nin köylerinden çoban getirttik. Ancak bize bu yüzden 170 biner lira ceza kesildi. Çobanlara da 8’er bin lira ceza yazıldı. Sonrasında da sınır dışı ettiler” dedi.